Quan l’actriu americana Cameron Diaz i la seva sòcia Katherine Power van decidir crear la línia de vins AVALINE, tenien clar que els cellers responsables d’elaborar-los havien de reunir les condicions necessàries per a encaixar amb els valors que defensen. Transparència, sostenibilitat i mínima intervenció són característiques essencials en la seva idea de “clean wine” (vins nets). Els seus vins havien d’elaborar-se de forma totalment ecològica, lliures d’extres innecessaris, aptes per a vegans i amb un alt estàndard de qualitat. En definitiva, volien oferir els vins que a elles mateixes els venia de gust beure.

A causa de la importància que França i Espanya atorguen a l’agricultura ecològica, Diaz i Power hi van centrar la seva cerca de possibles cellers per a encomanar el seu projecte. En un viatge a Barcelona, van tastar un vi que els va cridar poderosament l’atenció: el Xarel·lo Pairal del productor Carlos Esteva, amb el qual no van trigar a contactar.

Esteva va fundar el celler en 1979 quan va decidir fer-se càrrec de la finca familiar situada en el Massís del Garraf, on de seguida va destacar per la seva gamma de vins Gran Caus. Amb el temps ha arribat a convertir-se en una figura reconeguda en el sector per haver creat una sèrie de vins únics, la qual cosa va valer-li per ser triat com a membre de l’Acadèmia Internacional del Vi el 1996. Des dels seus inicis, va ser un visionari que va apostar per la varietat autòctona xarel·lo per a elaborar el Gran Caus Blanc quan molt pocs confiaven en la seva aptitud per a elaborar vins tranquils. El temps li va donar la raó. A la fi dels 90, amb la creació del Xarel·lo Pairal, va demostrar que aquest raïm podia donar grans vins de guarda.

Durant la seva visita a Can Ràfols del Caus, Diaz i Power van tenir l’ocasió de tastar diferents vins del celler i van quedar sorpreses per la versatilitat de la varietat xarel·lo. El seu paladar sec i refrescant van ser qualitats que van ajudar al fet que finalment decidissin triar-la per al seu Avaline blanc. El cupatge s’acabaria completant amb una aportació de macabeu i malvasia de Sitges.

I si la xarel·lo les va captivar, l’entorn del Massís del Garraf també ho va fer. Una successió de turons de roca calcària propers al mar on les plantes perviuen en condicions difícils i donen lloc a vins de gran qualitat amb molt bona estructura, acidesa i gran longevitat.

Can Ràfols dels Caus és una finca mil·lenària que envolta una masia del segle XVII i un espectacular celler excavat íntegrament a la roca; un projecte arquitectònic avantguardista, invisible des de l’exterior i dissenyat per a vinificar i criar els vins en les millors condicions, la qual cosa el fa un dels cellers més atractius del sud d’Europa.

Ara com ara, Avaline està disponible als EUA amb plans d’expandir-se a altres països en el futur. Pot obtenir més informació a www.drinkavaline.com

A causa del gran èxit que han obtingut en aquesta primera collita, la col·laboració entre Avaline i Can Ràfols dels Caus promet convertir-se en un projecte de llarg recorregut promovent així els vins ecològics del Penedès.

 

Menú