La 4a edició de La Llotja es caracteritza per una adaptació del programa al context de la pandèmia i per l’ampliació del seu catàleg d’actuacions, amb especial mirament per la divulgació i la promoció dels productes de proximitat i el llegat culinari del Garraf.

La Llotja manté el seu objectiu primigeni i es presenta per donar suport als productors i els elaboradors de la regió enogastronòmica del Garraf.

Emmarcada pels denominadors d’origen terra i mar, La Llotja proposa una agenda d’actes adreçats a diferents segments de públics, en bona part, però també al conjunt de la ciutadania.

Es tracta de conèixer millor tot allò que es fa aquí mateix i portar-lo a les taules i als rebosts de les cases i dels establiments de restauració.

Des de 2017, de la mà de NODE Garraf, les successives edicions de La Llotja han comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, particularment de la Xarxa de Productes de la Terra i de l’àrea de Turisme. A més, ha rebut la implicació dels ajuntaments de la comarca, com també dels gremis, les confraries, els col·lectius d’elaboradors i l’escola d’hostaleria.

La Llotja ha estat el revulsiu de l’estratègia de turisme gurmet, amb la què es vol promocionar la nostra demarcació enogastronòmica. D’aquí han sortit els nous segells Garraf Gastronòmic i Vins del Massís del Garraf.

Als bancals de La Llotja també s’hi han plantat diferents projectes en els què s’està treballant, com ara el Corpus Culinari del Garraf; Gurmet.cat, el Congrés de Màrqueting Gastronòmic de Catalunya; el senat de gastrònoms del Garraf i la Novena de Cuina Marinera del Garraf.

Aquesta vegada La Llotja obrirà un major ventall d’actuacions per complir amb els objectius promocionals i alhora escamparà la seva repercussió al conjunt del país; molt més enllà d’aquest territori que vol servir d’epicentre d’una nova cultura gurmet.

El calendari d’activitats de La Llotja contindrà espais didàctics adreçats a tots els públics, també als més petits. L’Aula de la Llotja serà un cicle de sessions divulgatives que es faran als alumnes de primària de les escoles de la comarca. Hi participaran pagesos i pescadors que explicaran els productes autòctons i de proximitat i algunes particularitats de les activitats del sector primari.

Una altra novetat d’aquesta edició és la 1a Novena de Cuina Marinera del Garraf. Supeditada a possibles canvis de calendari -per les normes de prevenció sanitàriaestà programada del 16 d’abril al 16 de maig, de dilluns a diumenge, a càrrec d’establiments del Garraf Gastronòmic que proposen un menú exclusiu, sempre acompanyat dels Vins del Massís del Garraf. Més informació a www.novena.cat

També s’estrenarà La Llotja de Ribes, el 20 d’abril, a Finca Mas Solers. Serà un acte de presentacions diverses per part d’elaboradors i productors de la demarcació enogastronòmica del Garraf i el Penedès. L’organització va a càrrec de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i l’Agència NODE Garraf.

Repetirà edició el Mar de Malvasia, una experiència gastronòmica protagonitzada pels vins de malvasia i els tastets mariners, organitzada pel Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges, el 2 de maig, al mateix CIM.

També es manté la Ruta dels Americanos a Ribes, amb tast final de producte artesà, organitzada per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes sota el trinomi de gastronomia, patrimoni i paisatge; possiblement, el primer diumenge de juny. De nou a Sant Pere de Ribes, a la Torre del Veguer, tindrà lloc un altre dels actes més habituals, el Ranxo mariner entre vinyes, que enguany es fa coincidir amb una Mostra de vins del Massís del Garraf, el dissabte 19 de juny pel matí. Quan arribi setembre, com en les edicions anteriors, es proposen visites guiades a la subhasta de peix de Vilanova i visites comentades als mercats de la comarca. A les portes de la tardor, el 23 de setembre, està prevista la Festa del Peix Senzill, amb un sopar de repertori que es farà a La Cucanya.

Pel que fa al Bus de La Llotja, de nou es proposarà un itinerari que farà parada i visita a diferents centres de producció agrària de la comarca, el dissabte 2 d’octubre.

La programació de La Llotja s’ampliarà amb altres propostes dels mateixos ajuntaments i les entitats del sector. L’agenda s’actualitzarà regularment a l’espai www.lallotja.info

Menú